RTL Editie.nl: Lotte (23) over Nouri (Ajax): ‘Ik moest mezelf opnieuw ontdekken’

Recent kwam het treurige nieuws naar buiten dat Ajacied Abdelhak Nouri blijvende hersenschade heeft opgelopen. Het is nog onduidelijk wat daarvan de gevolgen gaan zijn. Nouri is zeker niet de enige in Nederland met niet-aangeboren hersenletsel. Jaarlijks overkomt dit zo’n 19.000 jongeren tot en met 24 jaar. De ernst van het letsel is sterk afhankelijk van de aanleiding en plek in de hersenen.

Bij Lotte Spruit ging het op haar dertiende mis tijdens het sporten: “Tijdens het turnen knapte er een vaatje in mijn hersenen. Het kwam spontaan. Ik had gewoon een verkeerd vaatje.” Ze ondervindt er elke dag nog last van. “Ik heb nog steeds een vermoeidheidsstoornis, waardoor ik elke middag moet slapen.”

Meedoen_nieuwsbericht jul17_Lotte Spruijt

 

‘Hulp van ouders’

Het herstel duurde lang en er volgde een intensief revalidatieproces van twee jaar. “Ik ben verlamd geweest. Dat komt nog steeds weleens een beetje terug als ik heel moe ben”, vertelt Lotte. “Ook mijn concentratie is veranderd. Ik zat op het vwo, maar dat ging gewoon niet meer. Ik had een hele korte spanningsboog.”

Lotte woont nu op zichzelf, maar daar krijgt ze wel hulp bij. “Mijn ouders helpen me. Daarnaast heb ik een aangepast school- en werkrooster.” Ze gaat drie dagen in de week naar stage en een dag naar school. Wel zijn het allemaal halve dagen.

 

‘Shitzooi’

Dat laatste levert nog weleens onbegrip op. “Het is al best moeilijk om uit te leggen waarom je halve dagen werkt. Dan krijg ik vaak de reactie: ‘Dat wil ik ook wel’. ‘Wil je dan ook de hersenschade?’, denk ik dan.” Ook qua innerlijk is ze veranderd. “Ik was een heel energiek ADHD’ertje, en dat viel gewoon weg. Dat was ook lastig voor mijn vriendinnen.”

Toen Lotte het nieuws van Nouri hoorde, dacht ze meteen aan hem en zijn familie. “Oh, oh, wat een shitzooi gaan zij nog krijgen.” Ook was het voor haar heel herkenbaar. “Zelf turnde ik vrij hoog, dus ik weet hoe dat voelt. Je moet jezelf helemaal opnieuw ontdekken, als je er al bovenop komt. Misschien heeft hij nog een voorsprong, doordat hij als voetballer fit is.”